Onze wereld staat nooit stil. We blijven doorgaan en meestromen met de massa. Soms gaat ons leven zo snel dat we vergeten te genieten van de kleine dingen, de momenten die er toe doen. Omdat slow lifestyle en slow fashion hand in hand gaan, nemen we je graag mee op onze reis om meer te leren over slow living. Elke maand hebben we een inspirerend gesprek met experts, duurzame bloggers, eerlijke merken en slow-minded personen om onze gids te zijn in deze lifestyle.

Deze maand deelt Slow Fashion coach Bie Noé van B.Right haar ervaring met mindfulness en hoe je mindful kan leren shoppen. We hebben het ook over haar 30 days wardrobe programme, waarin ze je uitdaagt op een duurzame manier naar je kledingkast te kijken.


Langzaam en bewuster leven in een overweldigende wereld, hoe doe je dat? Slow living kan op verschillende manieren worden benaderd. Wij zijn benieuwd hoe Bie dat doet. 

“Ikzelf ben al 7 jaar met mindfulness bezig. Ik startte met mediteren in een moeilijke periode en volgde een mindfulness-based cognitive training. Sindsdien mediteer ik dagelijks, voor mij brengt dat een heel grote meerwaarde. Ik kan echt een rust en verbinding vinden in stilte. 

Recent ben ik gestart met een internationale opleiding om zelf mindfulness teacher te worden. Of ik teacher wil worden, weet ik nog niet. Ik geloof er wel heel sterk in dat mindfulness een sleutel kan zijn tot bewust leven en bewust leven de sleutel tot duurzaamheid. Ik zie daar wel een verbinding en die wil ik zeker integreren in b.right.”

Mindfulness vergroot je zelfkennis en doet je ontdekken hoe je gelukkiger en veerkrachtiger kan zijn. Je leert bewust in het leven staan dat is volgens Bie de sleutel tot duurzamer leven.

“Ik probeer op alle gebieden zo duurzaam mogelijke keuzes te maken, al is er zeker nog ruimte voor verbetering. Ik vlieg bijvoorbeeld maximum één keer in het jaar, ik eet vegetarisch, af en toe vegan, ik heb geen auto… Op zero waste vlak zou ik nog meer kunnen doen. Dat vraagt ook om nog meer organisatie. 

Ik ben er ook echt van overtuigd dat stap voor stap actie ondernemen belangrijk is. Jezelf te veel in een keer opleggen kan verlammend werken. Dat merk ik ook bij mijn workshops. Daar krijg je er stress van en dat kan niet de bedoeling zijn, want dan ga je sneller afhaken. Jezelf de tijd gunnen om nieuwe duurzame gewoonten te maken is daarin de sleutel.”

‘Jezelf tijd gunnen om nieuwe duurzame gewoonten te creëren is volgens mij de sleutel’

Bie is een inspirator, een storyteller. Ze houdt ervan om mensen te inspireren en nieuwe inzichten te geven, zelfs in hun eigen kledingkast. Mode helpt ons uitdrukken wie we zijn. Bie is altijd al geïnteresseerd geweest in je eigen stijl creëren en sinds 5 jaar geeft ze interactieve lezingen en duurzame fashion tours.

“Na het lezen van het boek ‘Talking dress’ van Marieke Eyskoot (een echte aanrader, trouwens), besefte ik dat aan de kleren die ik zo leuk vond ook een lelijk kantje zat. Dat boek heeft mijn leven veranderd. Ik ben zelf heel veel gaan uitzoeken en ontdekken. Zalig als ik complimenten kreeg, want ik wist dat er een mooi verhaal achter mijn kleren zat. 

Op een gegeven moment kreeg ik vaker de vraag over hoe te starten met duurzame mode. Toen besliste ik mijn eerste fashion tour te organiseren en mensen mee te nemen op mijn ontdekkingstocht. Dat werd met veel enthousiasme onthaald.”

Ondertussen organiseert Bie fashion walks in Antwerpen, Leuven, Brussel en Gent. Sinds enkele maanden neemt ze jou nu ook mee op ontdekkingstocht in je eigen kledingkast. 

“Ik had een blog geschreven over ‘je kleerkast opruimen’ en toen ging het belletje rinkelen. Daar zit meer in. Ik vind het ook leuk om mensen voor een langere periode te begeleiden en coachen. 

Het traject bestaat uit vier modules. We beginnen met shoppen in onze eigen kledingkast. Dat is ook de meest duurzame optie.Veel mensen dragen maar een beperkt percentage van wat ze in hun kledingkast hebben hangen. We staan even stil. We gaan ontdekken waarom je kledingstukken wel draagt en waarom niet. 

We kijken ook naar je persoonlijke stijl en zoeken uit wat die net is. We vertrekken vanuit de mindset ‘welk verhaal wil ik met mijn kleren vertellen’. Vaak worden we helemaal ondergedompeld met trends dat we deze wel eens uit het oog durven verliezen.”

Via video’s, blogs, persoonlijke coaching en leuke opdrachten leert Bie je alles wat je moet weten over je persoonlijke stijl, hoe je mindful keuzes maakt… maar ook body positivity gaat ze niet uit de weg. Je goed voelen in je kleren vindt ze ontzettend belangrijk. Op het einde van het traject weet jij wat er nog mist in je ideale kledingkast.

“Ik leer meer bij over kleuren, pasvormen, soorten stoffen zodat we bij de laatste module kunnen gaan kijken wat er in je ideale kledingkast nog mist. Zo leren we gericht winkelen en kunnen we beter investeren in kledingstukken. Sommigen zijn meer geneigd om steeds zwarte t-shirts te kopen, maar ontdekten tijdens de cursus dat ze er eigenlijk onbewust al 5 hebben. 

Dan kan je de keuze maken om te investeren in een uniek stuk waar je dan meer budget voor hebt. We gaan ook meer spelen met de mindset van het mag iets kosten. Vaak wordt duurzame mode nog geassocieerd met een prijs, maar dat is omdat we helemaal andere prijzen gewoon zijn. We leren wat de cost per wear van een kledingstuk is, wat belangrijke waarden zijn voor ons op duurzaam vlak en hoe we deze in de toekomst kunnen meenemen.”

Heb jij ook vaak het gevoel dat je niets hebt om aan te doen? Wil jij een duurzame kledingkast opbouwen maar weet je niet waar te beginnen? Duik dan samen met Bie vanaf 27 maart in je kledingkast en leer duurzame keuzes maken met jouw stijl. 

Schrijf je nu in met de kortingscode ‘Mila&Jules’ en start het programma aan €60 i.p.v. €75.

Meer info over het traject vind je hier.

Elke vrijdag nodigt Mila & Jules je uit om deel te nemen aan #slowfriday. Hoe neem jij een pauze in deze hectische levensstijl van ons? Wat betekent langzaam leven voor jou? Deel je slow friday moment met ons op instagram door gebruik te maken van de hashtag #slowfriday en tag @milaenjules.

Benieuwd wie er volgende maand zijn visie over slow living met ons komt delen? Houd dan zeker onze blog en instagram in het oog!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *