Toen ik net met duurzame mode bezig was, waren labels op kledingstukken chinees voor mij. Ik wist vaak niet wat alles betekende. Wanneer is een kledingstuk duurzaam? Hoe weet ik of het plantaardig, dierlijk of uit kunststof is gemaakt? Hoe verzorg ik mijn kledingstuk het best? Wij helpen je graag wanneer je even door de bomen het bos niet meer ziet in deze wereld van duurzame materialen. In deze blog vertel ik je meer over lyocell.

Aan elk materiaal hangen voor- en nadelen als het gaat om duurzaamheid. De afkomst van de vezels en het productieproces zeggen veel over de duurzaamheid van een stof. Een vezel kan plantaardig, dierlijk of kunstmatig door de mens gemaakt zijn. Hierbij is het belangrijk te weten of de vezel afkomstig is uit biologische plantages, duurzaam beheerde bossen en of iedereen in het productieproces in eerlijke en goede omstandigheden werkt. 

Lyocell wordt wel eens de stof van de toekomst genoemd. Daar kunnen we zeker inkomen. Het is een zachte, sterke stof met de luxueuze uitstraling van zijde. Maar wat is het nu juist? 

Wat is Lyocell/Tencel?

Lyocell is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. Wat wil dit nu zeggen? Dit betekent dat de vezel gemaakt is door de mens en van natuurlijk materiaal. Lyocell wordt gemaakt van houtsnippers, meestal van de Eucalyptusboom. Van de houtpulp worden garens gesponnen en geweven. 

Het productieproces van Tencel wordt ook wel een ‘closed-loop’ genoemd. Hierbij worden de chemicaliën en het water dat tijdens het productieproces worden gebruikt, teruggewonnen en hergebruikt. 

Tencel® uit duurzaam beheerde bossen

Lyocell is voornamelijk bekend onder de merknaam Tencel. Tencel® is de gepatenteerde naam van de Australische fabrikant Lenzing. Voor het merk tencel komt het hout uit speciaal, duurzaam beheerde bossen. Als je het logo van Tencel® terugvindt op het label van je kledingstuk, weet je zeker dat je goed zit!

Taking care of your clothes is taking care of the planet

Na het dragen hang je je kledingstuk uit lyocell best buiten om te luchten. Gebruik een steamer om bacteriën te doden en nare geurtjes te verwijderen. Het brengt je kledingstuk ook weer mooi in model! Wordt het toch tijd om te wassen? Dit doe je gewoon op een fijnwasprogramma op 20 of 30 graden. Na het wassen kan je keldingstuk even stug aanvoelen. Dat is volledig normaal. Na het drogen is het weer heerlijk zacht en soepel. Oh, en de stof krimpt niet!

Lyocell: waarom we er zo blij van worden

Naast al de duurzame voordelen heeft lyocell ook veel fijne eigenschappen dat het dragen nog leuker maken: 

  • Het is een dunne, maar sterke stof. 
  • Kleding uit lyocell valt soepel, ideaal voor een blouse of jurkje. 
  • Het voelt zo zacht als zijde en is lief voor je huid.
  • De stof is luchtig en ventileert goed, ideaal voor in de zomer. 
  • Lyocell is sterk vochtabsorberend en droogt snel. 

Wij zijn alvast grote fan van Lyocell (Tencel®). De stof is zo zacht en soepel als zijde, heeft een luxueuze uitstraling en is lief voor onze planeet. 

Duurzaamheid, kwaliteit en stijl zijn de grootste waarden die we checken voor een stuk aan je voorstellen. Alle artikelen in onze shop zijn onder eerlijke omstandigheden gemaakt met minimale impact op mens, dier en het milieu. Tijdloze items met een mooi verhaal waar je jarenlang plezier van zal hebben. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *