BAMBOE

Vanuit de passie voor duurzaamheid ging ik op zoek naar een stof die zowel goed is voor de mens als voor het milieu. Zo ontdekte ik bamboe. Dol op het comfort en de luxueuze zachtheid die bamboe uitstraalt, vertel ik jullie hier meer over de voordelen van deze duurzame grondstof.

Waarom is bamboe beter?

Voor jou


Zijdezacht

Door de ronde vezels en de dunne stof voelt bamboe zo zacht als zijde. Door zijn zachtheid is bamboe ook ideaal voor mensen met een gevoelige huid.

“bamboo is to cotton what cashmere is to wool”

Kind to skin

De anti-allergische eigenschappen van bamboe zorgen ervoor dat bamboe perfect is voor mensen die last hebben van allergiën of huidirritaties. Bamboe is van nature ook hypo-allergeen. Door de sterkte van de grassoort zijn er geen pesticiden en insecticiden nodig bij de groei en blijven deze dus ook niet achter in de stof.

Thermocontrol

Bamboevezels ademen beter dan katoenvezels. Dit zorgt ervoor dat bamboe warmer aanvoelt bij koud weer en frisser bij warm weer. Dat is goed nieuws: bamboe kan dus het hele jaar door gedragen worden!

Blijft fris

Omdat bamboe antibacterieel is, remt de stof de vorming van zweetgeurtjes. Het absorbeert en verdampt zweet ook sneller (ook ideaal voor sport). Je blijft dus tot ‘s avonds lekker fris ruiken.

Voor het milieu


Zeer weinig watergebruik

Bamboe heeft voldoende aan regenwater en dus geen of nauwelijks extra water uit irrigatie nodig. Een groot ecologisch voordeel aangezien deze grondstof steeds zeldzamer wordt.

Biologisch afbreekbaar

Bamboe is een biologisch afbreekbare stof. 100% bamboeviscose is 100% biologisch afbreekbaar.

Duurzaam

Bamboe zelf is een heel duurzame stof voor kleding. De stof en de kleur blijven erg lang goed, alsook is er minder water en energie nodig voor het wassen van bamboe.

Grotere opbrengst

Bamboe zorgt per mvoor een 10 keer grotere opbrengst dan katoen.

Vruchtbare grond

De vruchtbaarheid van de grond waarin Bamboe  groeit, verbetert enorm. De wortels van Bamboe blijven ook in de grond na het kappen waardoor er geen gronderosie ontstaat.

Groeit snel en natuurlijk

Bamboe is de snelstgroeiende plant ter wereld en groeit zo 3 keer op een jaar bij op hetzelfde stuk grond. De sterke grassoort groeit ook bijna overal, ook op helling waar normaal niets gedijt. Bamboe heeft ook geen pesticiden, insecticiden of kunstmest nodig om te groeien.

Meer CO2-opname

Bamboo neemt maar liefst 35% meer COop dan andere planten. Dit komt doordat bamboe 3x zo snel groeit en dus effectief werkt tegen het broeikaseffect.

 

“No worries! De panda eet een kleinere bamboesoort dan degene gebruikt voor textiel. De schattige beren kunnen rustig verder smullen.”

 

Nog werk aan de winkel?


Natuurlijk kan het altijd beter. Met kledij uit bamboe zetten we al een grote stap in de goede richting, maar net zoals alles is bamboe ook nog niet 100% perfect. De sterkte van de plant kent vele voordelen, maar jammer genoeg hangt ook aan elk voordeel een nadeel. Om van de harde plant een zacht textiel te maken is namelijk een chemisch viscoseproces nodig. Het is van groot belang dat de chemische afvalstoffen uit het proces niet terecht komen in het milieu. Wat wel goed is dat de nodige ingrijpen bij de mens liggen en niet bij het karakter van de plant, zoals bij katoen. Zo zijn er gelukkig al talloze onderzoeken bezig om deze ene schakel milieuvriendelijker te maken. Wij houden jullie alvast op de hoogte!